Kava

 

KAVA

Užsisakykite:

kava iš kavos aparato Jacobs ir Tchibo Jūsų šventei, namams ar darbui;

– ypač mėgstamas vaikų MILKA šokoladinis gėrimas.

Smaguriams ir vaikams. Gurmanams ir tėvams:)

Ponams ir ponioms :)

 kk

Specialus pasiūlymas

„Bulkutė“ + kavutė    kaina 15Eur

10 vnt. bandelių +10 vnt. kavos puodelių (Tchibo arba Jacobs kavos kapsulės)

Kavos aparatą suteiksime už simbolinį 1Eur nuomos mokestį arba nemokamai, jeigu grąžinsite tą pačią dieną.

 

 

KAVOS BERNIUKO PASAKOJIMAS

Teko girdėti per radiją, kad žmogui reikia 4 kavos puodukų per dieną. Toks kavos puodelių skaičius man tikrai ne problema. Darbe mane vadina berniuku kvepiančiu kava. Šią normą aš įgyvendinu be didelės įtampos ir specialių pastangų, todėl visiškai nesuprantu tų žmonių, kurie baidosi kavos, tačiau kiekvienas turime teisę rinktis, o ir dažnai būna taip , kad nemėgstu tol kol neparagavauJ Aišku, nekalbu apie tuos atvejus, jeigu kavos žmonės negeria gydytojo nurodymu.

Kodėl yra žmonių nemėgstančių kavos? Pamąstykime, juk visiškai įmanoma, kad pirmas tokio kavos skeptiko puodelis buvo paruoštas netinkamai arba iš prastos kokybės kavos, todėl nebijokite paieškoti sau tinkamos kavos. Juk yra aibė kavos rūšių ir dar didesnė aibė kavos paruošimo būdų. Aišku, galima paklausti ekspertų patarimo, bet mano įsitikinimu, kiekviena kavos rūšis ypatinga ir nuostabi savaip. Vieną kavos rūšį reikia atskleisti per paruošimo būdą, kita pati atsiskleidžia, o trečia Jus atskleidžiaJ Todėl aš su kava flirtuoju, mėgaujuosi jos skleidžiamu aromatu, puodelio forma. Neįsivaizduoju gyvenimo be rytinės kavos, be kavos pertraukėlių, be kavos kultūros puoselėjimo. Pripažinkite, kad vienos maloniausių gyvenimo akimirkų yra praleistos su kavos puodeliu rankoje. Nesvarbu ar buvome su draugais, ar likę tik su savimi pasinėrėme į gylius apmąstymus, puodelis kavos įprasmina šiuos momentus.

Norime, kad tokiais mūsų gyvenimo momentais ir kava būtų išskirtinė. Kokią kavą pasirinkti? Nėra taip paprasta. Visi mes skirtingi ir turime skirtingus skonius, o kavos visos tokios nuostabios, unikalios ir išskirtinės. Savos kavos „atradimas“ kartais užtrunka. Tai lyg vienintelės gyvenimo   moters paieška vieni ją randa iš karto, kitiems paieškos užsitęsia, o treti tiesiog mėgaujasi paieškų procesu.

Aš už tai, kad žinotumėte kokia yra „Mano kava“. Tikrai ne visada norisi skonio siurprizų ir naujų pojūčių ir tereikia vieno vienintelio gerai pažįstamo ir dar niekada nenuvylusio kavos skonio ir aromato. Norisi tokios kavos, su kuria gerą pabusti. Norisi tokios kavos, su kuria smagu būtų dirbti ir mėgautis poilsio akimirkomis.

Aš esu kavos berniukas ir turiu savo kavą. Tik su ja aš prabundu. Atsikėlęs pirmiausiai pasidarau didelį puodelį kavos (žodžiu, kaip namie) ir tik tada einu praustis, o per tą laiką kol aš prausiuosi kava truputi praaušta, o kambarys įgauna tokį kerintį kavos aromatą. Man tai labai patinka. Paprastai kavą gurkšnoju iš lėto ir paskutinis gurkšnis būna prieš apsiaunant batus. Išgėrus kavą, puoduko jokiu būdu neplaunu vien tik dėl to, kad grįžus po darbo namo ir pravėrus duris vėl pajusčiau tą savitą ir malonų namų kvapą- kavos kvapą.

 

KAVOS MERGAITĖS PASAKOJIMAS

Kava tai yra vienas mėgstamiausių gėrimų pasaulyje ir mano taip pat. Kiekviena dieną visame pasaulyje išgeriama apie 2,5 mlrd. kavos puodelių. Daugelis iš mūsų pradeda savo rytą nuo kavos, o taip pat ir aš. Dieviška kava padeda man pabusti rytais kiekvieną dieną, puikiai tonozuoja. Be jos aš neįsivaizduoju dienos pradžios. Tikriausiai galėčiau gerti kavą ir visą parą. Man tai yra tarsi kasdieninis dieviškas ritualas, jo metu tarsi sustabdomas beprotiškas gyvenimo ritmas. Esu tiesiog priklausoma nuo geros kavos. Negalėčiau be jos gyventi. Man sudėtinga įsivaizduoti rytą ar dieną be jos aromato. Taip pat mėgstu atsipalaiduoti su kavos puodeliu ir draugais kavinėse, restoranuose ar svečiuose. Šis mano įprotis tik stiprėja, kiekvieną kartą, kai geriu kavą, vis labiau ir labiau. Kavą suteikia man pasitenkinimo ir malonumo jausmą. Esu skaičius, kad šis gėrimas taip pat turi ir teigiamą poveikį sveikatai. Kava man suteikia žvalumo, jėgų, pašalina mieguistumą, padeda dirbti ilgai ir be nuovargio, gelbsti nuo blogos nuotaikos. Man ji yra ištikimas ir nepakeičiamas kompanionas bet kokioje gyvenimo situacijoje, kartais padedantis atsipalaiduoti, o kartais suteikiantis jėgų. Kava padovanoja man džiaugsmingų akimirkų. Aš mėgstu į šį nuostabų gėrimą pridėti grietinėlės, medaus, brendžio arba prieskonių, kadangi priedai suteikia kavai ypatingą skonį. Labiausiai man patinka pagardinti kavą cinamonu, šokoladu arba karameliniu sirupu. Tuomet gaunamas labai skanus desertas, kuris suteikia man teigiamų emocijų visai dienai. Tokios meilės kavai gali nesuprasti tik jos niekada neragavę žmonės. Pirmas gurkšnis gali iš pradžių pasirodyti kartus, bet išgėrus vieną puodelį, būtinai užsinorės ir antro, dar ir dar. Iš pradžių kartoka, o paskui saldu, gera.

Pasak legendos, kavą atrado atsitiktinai Etiopijos piemuo, kuris pastebėjo, kokios judrios tapdavo jo ožkos, pradėdavo bėgioti, šokinėti ir elgėsi labai keistai, kai suvalgydavo kažkokių krūmų lapų. Tuomet piemuo pats jų paragavo ir tokiu būdu sužinojo apie kavą. Taip pat yra žinoma, kad iš pradžių kavą valgė. Afrikos gentys sumaišydavo su riebalais kavos pupeles, taip jie gaudavo valgomus energetinius kamuoliukus. Šiandien kavą jau vartoja beveik 90 procentų visų žemės gyventojų. Praėjo tie laikai, kai kavą galėjo įsigyti tik turtingi ir kilmingi žmonės, dabar kavą galima įsigyti be jokių problemų ir bet kokios rūšies.

Kava – tai gėrimas, gaminamas iš kelių rūšių augalų, priklausančių Coffea genčiai, Rubiaceae šeimai, skrudintų sėklų (kavos pupelių). Kava yra auginama maždaug 60 šalių. Ji yra auginama atogrąžų vietose, pavyzdžiui, Azija, Afrika, Pietų ir Centrinė Amerika. Maždaug prieš 300 metų kava atkeliavo ir į Europą.

Kavos rūšys gali būti klasifikuojamos pagal kavamedžių auginimo vietą arba rūšį.

Kavos pupelės yra skirstomos į 3 rūšis:

  • Liberika
  • Robusta
  • Arabika

 

Paprastai pačių kavos pupelių kokybė priklauso nuo to, kokiose vietose jos auga, aukštumose ar žemumose. Kavamedžiai geriausiai auga ekvatorinėse ir tropikų zonose nuo 700 iki 1800 m virš jūros lygio, kur iškrenta daug kritulių, o vidutinė oro temperatūra yra tarp 19 ir 26° C. Auginant dirvoje turi būti kalio karbonato, azoto, fosforo oksido. Kavamedžiai labai jautriai reaguoja į temperatūros pokyčius. Kuomet temperatūra aukštesnė, vaisiai noksta greičiau, tačiau tokiu atveju pablogėja kavos kokybė. Kavamedis gali išaugti labai aukštas, todėl ir vadinamas kavos medžiu. Laukinio kavamedžio aukštis gali siekti net 10 metrų.

 

Liberika

Liberika yra kilusi iš Vakarų Afrikos. Liberika kavamedžių rūšis yra mažiausiai paplitusi (tik 1 % pasaulinės produkcijos). Šiuo metu ji yra auginami beveik visose Afrikos žemyno šalyse, o taip pat Šri Lankoje, Indonezijoje, Filipinuose ir kt. Kava Liberika yra gaunama iš 6-10 metrų aukščio kavos medžių su labai dideliais lapais. Jos skonis yra gana nepatrauklus, kavos pupelės pasižymi savo dydžiu. Šios kavos pupelės paprastai naudojamos kavos gėrimų ir tirpios kavos gaminimui. Ši rūšis neturi komercinės vertės. Niekas ir niekada dar negėrė kavos, pagamintos tik iš pupelių Liberika. Matyt, tai neįmanoma.

Robusta (Coffea canephora )

Robusta buvo aptikta Konge tik 18-ojo amžiaus viduryje. Laukiniame pavidale ją galima sutikti Rytų Afrikos miškuose. Antra pagal populiarumą kavos rūšis pasaulyje. Robusta yra nepretenzinga, toleruoja aukštą temperatūrą ir drėgmę. Robusta rūšis auga greitai ir yra atsparesnė kenkėjams, įvairioms ligoms, gali augti netgi nederlingoje žemėje, palyginus su Arabika, auga nuo 0 iki 600 metrų virš jūros lygio regionuose, kur klimatas prastesnis, žemumose, visų pirma – atogrąžų zonose Afrikoje, Indijoje ir Indonezijoje, Pietvakarių Azijoje. Į aukštį paprastai užauga nuo 7 iki 10 metrų. Vidutinė temperatūra augimo vietoje – 22-27°C. Laikotarpis nuo žydėjimo iki nokimo – 5-6 savaitės. Derlių kiekis per metus – 12-15. Uogos yra apvalios ir prinoksta per 11 mėnesių. Robusta rūšis auga greitai ir duoda didesnį derlių nei Arabika. Ji turi didelę ūkinę svarbą, nes ją galima auginti ir žemesniuose tropiniuose regionuose. Jos sėklos pasižymi apvalia forma, spalva paprastai varijuoja nuo šviesiai rudos iki pilkšvai-žalios. Robustos kavamedžiai žydi nereguliariai. Plantacijos nereikalauja kruopščios priežiūros ir pasižymi dideliu derlingumu. Jai tenka apie ketvirtadalis pasaulinės kavos gamybos. Ši kavos rūšis turi silpnesnį aromatą, tačiau joje daugiau kofeino, atitinkamai ji yra stipresnė, skonis kartokas, didesnis rūgštingumas nei Arabikoje.  Norint pagerinti kavos aromatą ir skonį, ji dažnai brandinama (keletą mėnesių laikoma statinėse, o tik vėliau lukštenama). Šios kavos pupelės yra žymiai pigesnės, todėl ir produktai iš jos yra pigesni, nei Arabika, o taip pat Robusta kavamedžiai nėra tokie lepūs, kaip Arabika. Gali būti naudojama tiesiog kaip papildas arba tirpiai kavai gaminti. Būtent iš šių kavos pupelių yra gaminama kava Espresso ar prancūziško stiliaus kavą, gaunamos kokybiškesnės kavos putos, užplikius kavą. Robusta Espresso kavai suteikia konsistenciją. Ji geriausiai tinka stipriai paskrudintos kavos mišiniams. Robusta dažnai yra maišoma su kitų rūšių kavos pupelėmis. Iš Robusta kavos pupelių paruošta kava suteikia daug energijos ir puikiai tiks tiems žmonėms, kurie mėgsta gerti stiprią kavą.

 

Arabika (Coffea arabica)

Arabica yra pirmaujanti daugeliu atžvilgių, pavyzdžiui, veislių kiekiu, pardavimais pasaulio prekyboje, kavos pupelių gamyba pasaulyje. Labiausiai paplitusi ir kilmingiausia kavos rūšis. Yra kilusi iš Etiopijos. Arabika kavos pupelės yra puikios pupelės, iš kurių galima pagaminti švelnią ir nuostabaus aromato kavą. Auga nuo 600 iki 2000 metrų aukštyje virš jūros lygio daugumoje tropinių šalių, kur iškrenta daug kritulių. Paprastai Arabika yra didelis krūmas su tamsiai žalios spalvos ovaliniais lapais. Arabica skiriasi nuo kitų kavos rūšių genetiškai, kadangi turi keturis chromosomų rinkinius vietoj dviejų. Beje, kavos kokybė priklauso nuo to, kur ji buvo subrandinta. Kuo aukštesnė auginimo vieta, tuo kavos pupelės užauga aromatingesnės. Ypač didelės įtakos kavos skoniui turi aplinka, kurioje ji augo, o taip pat ir dirva. Vidutinė temperatūra augimo vietoje – 15-24°C. Pagrindinė sąlyga – šalčių nebuvimas. Visos kavos veislės savidulkės. Arabikos kavamedžiai paprastai žydi po lietaus. Norint išauginti Arabikos rūšį, reikalingas gerai drenuotas dirvožemis bei dvi valandos saulės per dieną. Likusį laiką turėtų būti sudarytas pavėsis. Arabikos medžiai gali siekti net 5-8 metrų aukštį, bet tam kad būtų lengviau juos prižiūrėti bei rinkti sėklas, 3 metrų aukštyje dažniausiai atliekamas jų kirpimas. Auginant augalą skirtinguose dirvožemiuose, atsirado skirtingos kavos rūšys. Laikotarpis nuo žydėjimo iki nokimo – 6-7 mėnesiai. Derliaus kiekis per metus – 1-2. Augalas taip pat yra labai jautrus įvairioms ligoms. Norint užkirsti joms kelią, būtina naudoti pesticidus ir fungicidus. Daugelyje šalių Arabikos derlių „plauna“, tai yra apdoroja vandeniu. Įvairių rūšių Arabikos kava paprastai auginama Pietų ir Centrinėje Amerikoje, Karibų jūros pakrantėje, rytinėje Afrikoje, o taip pat Indijoje ir Papua. Ši kavos rūšis yra absoliuti lyderė ir sudaro net 90 procentų auginamos kavos. Arabika pupelės dėl savo nuostabaus sodraus skonio ir aromato yra geriau vertinamos nei Robusta, yra puikaus skonio. Pupelės yra skirtingai skrudinamos ir atitinkamai pasižymi skirtingais aromatais. Sėklos pailgos formos, turi lygų paviršių, išlenktos „S“ raidės formos liniją, kurioje paprastai po lengvo skrudinimo lieka nesudegusios kavos uogos dalelės. Ši kava yra pati populiariausia pasaulyje ir užima apie tris ketvirtadalius pasaulinės kavos gamybos. Iš šių kavos pupelių gaminama kava Java, kava Moka. Pagamintos iš Arabica kavos skonis yra saldus, šiek tiek rūgštus.

Dažniausiai kava yra gaminama iš dviejų rūšių pupelių – Arabika ir Robusta.

Be aukščiau išvardintų veislių dar auginama ir Cоffea excelsa. Ši veislė yra negausi, ją paprastai augina vietiniai gyventojai Afrikoje.

 

Cоffea excelsa

Ši veislė paprastai auga žemumose. Ji pasižymi kur kas plonesniais lapais, negu Robusta veislė ir jiems būdingi labiau užapvalinti galiukai, bet lapija yra tankesnė. Jauni lapai turi violetinį atspalvį. Kavos pupelėms būdinga pailga forma, jos yra stambesnės nei Arabikos, tačiau smulkesnės nei Liberikos veislės. Šios kavos veislės medžiai siekia 20 metrų aukštį. Ši kavos veislė neturi ekonominės vertės. Šviežios kavos sėklos turi savo sudėtyje alkaloidą kofeiną (0,65-2,7%), riebalų – apie 12%, baltymų – 13%, cukraus – 8%. Po terminio apdorojimo cukraus kiekis sumažėja iki 2,3%, riebalų kiekis padidėja iki 15%, azoto junginių – iki 14, kofeino – iki 1,3%. Skrudintos sėklos savo sudėtyje turi fenolinių junginių, organinių rūgščių, vitaminų PP, piridino ir kt.

Egzistuoja ir kavos veislių, kurios gali būti auginamos namuose, pavyzdžiui, Cоffea catura. Tai dekoratyvinis augalas, kuris paprastai auginamas kambariuose.

Dar viena namuose auginama veislė yra Cоffea arabica „Kona”. Tai nedidelis medelis, jo aukštis yra 56-71 cm, turi blizgančius tamsiai žalius lapus. Gaunamas derlius nedidelis – 300 gramų per metus. Rekomenduojama auginti tiems, kurių namuose apšvietimas yra silpnas, tačiau auginant Cоffea arabica „Kona”, yra padidinti reikalavimai dirvai, dirvožemį būtina gausiai tręšti.

Kavos sėklos (pupelės) iš skirtingų vietų ir iš skirtingų plantacijų gali turėti išskirtinių ypatumų, pavyzdžiui, aromatą (aromato kriterijai apima tokius terminus kaip „citrusinių vaisių“ ir „žemiškas“), kofeino kiekį, tankį, skonį ir rūgštingumą. Šios savybės priklauso ne tik nuo veislės (atmainų), bet ir supančios kavos medžius aplinkos bei auginimo technologijų. Taigi vienos rūšies kavos kokybė ir savybės gali labai skirtis priklausomai nuo regiono – kava demonstruoja aiškias regionines variacijas. Kavą, kilusią iš tos pačios srities (regiono, šalies, plantacijos) vadina single-origin.

Dauguma veislių yra natūralių (atsiradusių gamtoje) rūšių hibridai ir pumpurų mutacijos. Iš jų pagrindinės – Bourbon arba Burbon ir Typica.

Kava taip pat gali būti klasifikuojama pagal kavos stiprumą. Pati stipriausia kava gaminama Arabų šalyse. Europoje verdama silpnesnė kava. Silpniausia kava geriama JAV.

Skirstyti kavą galima ir pagal gaminimo būdus.

Kava gali būti renkama rankomis arba mechanizuotai. Tai priklauso nuo šalies ir regiono.

  1. Espresso (kilęs iš itališko Caffè Espresso, ispaniškai el Café Exprés, liet. Espresas)
  2. Tai yra pakankamai stipri, suteikianti energijos, tonizuojanti kava. Ši kava yra kilusi iš Milano. Pats žodis Espresso reiškia „išspaustas“. Manoma, kad toks pavadinimas atsirado dėl kavos gamybos technologijos. Gaminant šią kavą, virintas 90-93 °C temperatūros vanduo, esant dideliam slėgiui, leidžiamas per skrudintus, smulkiai sumaltus kavos pupelius, galiausiai gaunamas labai aromatingas gėrimas, turintis tonizuojančių savybių. Gaminimo metu labai svarbu, kad per kavos sluoksnį nebūtų perleista per daug vandens. Toks kavos pagaminimo būdas atsirado XIX amžiuje. Espresas puikiai atskleidžia tikrąjį kavos skonį bei aromatą.

Yra išskiriami Espresso kavos variantai:

  • Stiprioji Espresso arba Espresso ristretto, šiuo atveju kavos puodelis yra vos 20–30 ml. Ši kava yra labai stipri.
  • Amerikietiška kava – tai tiesiog vienas arba du klasikinės Espresso kavos puodeliai, kurie yra atskiesti 200 ml karšto vandens.
  • Didelis Espresso arba Espresso lungo, šiuo atveju kavos puodelis yra paruošiamas perleidus du kartus ar tris kartus didesnį vandens kiekį per Espresso klasikinio varianto kavos normą.
  • Espresso kava su pieno puta arba Espresso macchiato, šiuo atveju kavos puodelis yra gaunamas, pagardinus klasikinę kavą Espresso išplakto pieno putomis.
  • Espresso con panna yra plaktos grietinėlės kepurė, kuri yra uždedama ant klasikinės Espresso kavos. Kartais gali būti pabarstoma ir šokoladu.
  • Granitinė Espresso kava yra tiesiog nesaldus ir šaltas klasikinės Espresso kavos variantas. Į kavą gali būti pridedama saldintos plaktos grietinėlės.
  • Espresso romano yra Espresso kava, kuri yra patiekiama su citrina. Citriną galima išspausti į kavą arba tiesiog paprastai suvalgyti. Kartais vietoj citrinos pateikiamas iš citrinos ir cukraus pagamintas sirupas.
  • Espresso coretto yra alkoholinė Espresso kava, į kurią pridedama likerio, konjako arba viskio. Pagal klasikinį receptą kava ir taurė su alkoholiniu gėrimu turėtų būti patiekiama atskirai.
  1. Cappuccino (liet. Kapučinas, ispan. Capuchino)

Klasikinė Cappuccino kava – 30 proc. Espresso (apie 80 °C temperatūros) ir 70 proc. išplaktos karštais garais pieno putos (65–70 °C temperatūros). Gėrimas taip pat gali būti pabarstomas šokoladu arba cinamonu, patiekiamas 120–150 ml talpos puodelyje. Gėrimo putos turi būti tirštos. Gaminant šią kavą, reikia atkreipti dėmesį į tris kavos gaminimo etapus ir puikiai juos įvykdyti: pirmiausia reikėtų paruošti kokybišką Espresso kavą, tuomet taisyklingai išplakti pieną ir supilti šias dvi dalis į puodelį. Idealus pieno, skirto kapučino kavai gaminti, riebumas turi siekti 3,5 proc. Kokybiškos Cappuccino kavos putų aukštis turi būti maždaug vienas centimetras, bet lietis per kraštus putos jokiu būdu negali. Kava pagal savo konsistenciją turėtų būti pakankamai tiršta ir tvirta. Kuomet į kapučino kavą yra beriamas cukrus, jis kurį laiką lieka ant putos. Kavos skonis labiausiai priklauso nuo Espresso kokybės. Espresso kava turi būti stipri ir aromatinga.

Yra išskiriama tamsioji ir šviesioji Cappuccino kava. Tamsiojoje Cappuccino kavoje (Cappuccino Scuro) kavoje yra mažiau pieno nei įprastai dedama, o šviesiojoje Cappuccino kavoje (Cappuccino Chiaro) – yra žymiai daugiau pieno nei dedama paprastai. Gali būti gaminama ir šalta Cappuccino kava. Ji gaunama sumaišius ledą, cukrų, puodelį Espresso kavos ir šaltą nugriebtą pieną.

  1. Latte (liet. Late kava, ispan. Latté)
  • Paprasta balinta Latte kava gaminama iš vienos Espresso ir trijų porcijų karšto pieno, pagardinama ir putomis. Paprastai tiekiama aukštuose stikliniuose induose.
  • Latte macchiato arba balinta sluoksniuota kava su pieno putomis gaminama iš karšto, išplakto garais pieno ir Espresso. Gaminant į stiklinę pirmiausia pilamas karštas pienas, o po to puodelis Espresso kavos. Ant viršaus gali būti pabarstomas kakavos.
  • Tradicinė prancūziška balinta kava arba café au lait yra gaminama iš vienodo kavos ir karšto pieno kiekio.
  • Kava su šokoladu yra panaši į balintą kavą, ji yra taip pat gaminama iš Espresso ir karšto pieno. Čia dar įmaišoma į gėrimą šiek tiek karšto šokolado arba šokoladinio sirupo, jis gaminant gėrimą iš pradžių sumaišomas su Espresso kava, o tada pripilama karšto pieno. Į kavą kartais pridedama plaktos grietinėlės.